Biografie

Biografie

Korte biografie

“Pieter Bast ESP Quintet”

Een paar jaar geleden vatte drummer Pieter Bast het idee op om Europese jazz ook een standard-status te verlenen. Het bekende American Songbook en de vele Realbooks bevatten maar weinig Europees, laat staan Nederlands materiaal. Om uitvoering te geven aan dit plan richtte hij het European Standards Project (E.S.P.) op en vroeg trompettist Bert Lochs om mee te denken en arrangementen te maken. Uiteindelijk bleek alleen al het materiaal van Bast en Lochs genoeg voor de opnames van een eerste CD medio 2011. Trompet/trombone en electronics, synth, contrabas en drums: een fris geluid in moderne jazz.

Bezetting:
Michael Rörby – Trombone/elektronica
Bert Lochs – Trompet/ Bugel/elektronica
Mike Roelofs – Fender Piano/ EFX
Jasper Somsen – Contrabas
Pieter Bast – Drums.

Lange biografie

“Pieter Bast ESP Quintet”

In de periode 1985 – 1988 was Pieter Bast leider van zijn eerste kwintet “PB-5” waarmee hij in 1986 het NOS – Meervaart Jazz Concours en tevens de prijs voor beste solist won. In die periode speelde het kwintet op diverse podia en festivals in Nederland en België waaronder ook het North Sea Jazz Festival (1987).

Pieter Bast werkte de afgelopen 25 jaar als veelgevraagd sideman bij o.a. Paul van Kemenade, Eric Vloeimans, Dick de Graaf, Martin Fondse, Mike Mainieri, Charlie Mariano en nog vele anderen en vond het tijd om weer zelf stukken te schrijven met de bedoeling  die met een nieuwe eigen band te gaan spelen.

Door zijn jarenlange samenwerking met deze muzikanten, begon het hem op te vallen dat er weinig tot geen Europees materiaal in het Real Book (de “bijbel” van de jazz) te vinden is, terwijl hij uit eigen ervaring wist dat er in Europa toch veel mooie muziek met een geheel eigen kleur wordt geschreven.

Deze twee ideeën vormden de basis voor het ontstaan van het E.S.P. Quintet.

E.S.P. staat voor European Standard Project en is bedoeld om muziek van verschillende Europese componisten te gaan spelen en wellicht later te bundelen in een Europees Realbook. Trompettist Bert Lochs, met wie hij al jaren in diverse samenstellingen speelt (o.a. Jeroen Pek Band en Jasper Somsen Group) werd benaderd om samen aan dit project te gaan werken. Na een aantal concerten (w.o. Scheldejazz en Jazz in Duketown), kreeg de band vaste vorm en bleek er een geheel zelf geschreven repertoire en dito sound te zijn ontstaan. Lochs schreef de arrangementen en het resultaat is een fantastische CD geworden (getiteld “Midnight Song” ) die zich laat beluisteren als een reis door de diverse muzikale continenten met invloeden van vroeger en nu waar de energie vanaf spat.

Een frisse mix van akoestische en elektrische jazz waarbij kracht en optimisme maar ook ontroering belangrijke elementen zijn.

Bezetting:
Michael Rörby – Trombone/elektronica
Bert Lochs – Trompet/Bugel/elektronica
Mike Roelofs – Fender Piano/EFX
Jasper Somsen – Contrabas
Pieter Bast – Drums